Een konijn aanschaffen is niet zomaar iets

Een konijn aanschaffen is niet zomaar iets

november 13, 2019 0 Door admin

Het konijn is een zeer populair huisdier en dit is ook logisch. Ze geven gezelligheid en het is interessant om hun gedrag te observeren. Het zijn mysterieuze wezens en veel slimmer dan de meeste mensen denken. Net als bij honden en katten, moet je echter wel weten waar je aan begint. Veel mensen kopen konijnen nog uit impuls. Waar je bij een hond voorbereidingen treft omtrent de hondenverzekering, verzorgingsproducten en voeding, wordt hier bij konijnen van te voren nog niet altijd goed over nagedacht. Waar moet je dan op letten bij de aanschaf van een konijn? We geven hieronder een kort overzicht.

De ruimte
In tegenstelling tot een hond of kat, heeft het konijn vaak wel echt zijn eigen plekje nodig. Konijnen kunnen zowel in het huis als in de tuin gehouden worden, maar hiervoor dien je wel een konijnenhok aan te schaffen. Aan de ruimte heeft het konijn vaak geen gebrek. Echter, een konijn dat alleen in zo’n grote ruimte zit, kwijnt langzaam aan weg. Dit is voor is voor jezelf niet leuk, maar voor het konijn ook niet.

Een soortgenoot
Om de eenzaamheid van het dier te verminderen kun je een twee konijnen nemen. De koppeling van deze twee dieren moet echter wel zorgvuldig gebeuren. Er moet langzaamaan kennis gemaakt worden met elkaar en de band moet rustig opgebouwd worden. Dit kan het beste op neutraal terrein dat voor beide konijnen onbekend is. Een andere optie is om bij een opvang meteen een koppel aan te schaffen die al aan elkaar gewend zijn en gecastreerd zijn. Dat scheelt een hoop tijd, zorgen en kosten.

Over kosten gesproken
Na het aanschaffen van alle eenmalige kosten, zoals het hok, het voerbakje, het drinkflesje enzovoorts zijn er ook terugkomende kosten. Zo dien je hooi, bodembedekking, droogvoer en groenten telkens opnieuw aan te schaffen. Dit kan oplopen tot aan ongeveer 45 euro per maand. Bovendien vergeten veel mensen dat bij een konijn ook medische kosten gepaard gaan. Zo moet een konijn jaarlijks ingeënt worden. Daarnaast wil je wellicht je konijn wel laten castreren of steriliseren. Deze kosten kunnen hoog oplopen en dan zijn de onverwachte bezoekjes aan de dierenarts nog niet eens meegerekend. Een huisdierenverzekering kan dan ook handig zijn om af te sluiten, zodat je niet voor te grote verrassingen komt te staan.

Gedrag is belangrijk
Voordat je daadwerkelijk een konijn koopt, probeer het gedrag te observeren. Een konijn dat wegschiet wanneer je deze probeer te aaien is nog niet voldoende aan mensen gewend. Dit is niet erg, maar het zal je dan meer tijd kosten om het vertrouwen van het konijn te winnen. Indien je een konijn voor je kinderen wilt aanschaffen waar ze lekker mee kunnen knuffelen, moet je wel een konijn hebben die dit ook leuk vindt. Wanneer je naast een konijn gaat zitten dat aan mensen gewend is, kan er geknuffeld en geaaid worden. Echter vinden konijnen het niet prettig om opgetild te worden. Niet alle konijnen zullen meteen vluchten, maar zullen tijdens het optillen wel gespannen aanvoelen. Houd hier dan ook rekening mee.

Al met al, is het aanschaffen van een konijn dus wel een investering waar je net als bij honden en katten wel goed over na moet denken. Een huisdier verdient tijd, zorg en liefde.